Thursday, November 20, 2008

CUM SĂ TE PORŢI CU PERSOANELE DE CURÎND NĂSCUTE DIN NOU?

1. ATITUDINEA
1.1 PLINI DE ÎNCREDERE ÎN DUMNEZEU INDIFERENT DE „EŞECURI”
1 Tesaloniceni 2: 2. După ce am suferit şi am fost batjocoriţi în Filipi, cum ştiţi, am venit plini de încredere în Dumnezeul nostru, să vă vestim Evanghelia lui Dumnezeu în mijlocul multor lupte.
EXPLICAŢIE:
ILUSTRAŢIE:
APLICARE:

1.2 VORBIND ÎN AŞA FEL CA SĂ PLACI LUI DUMNEZEU ŞI NU OAMENILOR
1 Tesaloniceni 2:4. Ci, fiindcă Dumnezeu ne-a găsit vrednici să ne încredinţeze Evanghelia, căutăm să vorbim aşa ca să placem nu oamenilor, ci lui Dumnezeu, care ne cercetează inima.
EXPLICAŢIE:
ILUSTRAŢIE:
APLICARE:

2. COMPORTAMENTUL
2.1 BLÎND CA O DOICĂ CE-ŞI CREŞTE CU DRAG COPII
1 Tesaloniceni 2:7. Dimpotrivă, ne-am arătat blânzi în mijlocul vostru, ca o doică ce-şi creşte cu drag copiii.
EXPLICAŢIE:
ILUSTRAŢIE:
APLICARE:

2.2 SFÎNT, DREPT, FĂRĂ GREŞELI
1 Tesaloniceni 2:10. Voi sunteţi martori, şi Dumnezeu de asemenea, că am avut o purtare sfântă, dreaptă şi fără prihană faţă de voi, care credeţi.
SFÎNT pus deoparte. Nu face ce făcea prietenul lui cîndva în lume. Pentru că el va observa şi vei fi o pricină de poticnire pentru el.
DREPT Fii corect. Mai mult ca tine poate, cel nou născut de curînd are un cîntar mult mai exact şi mai sensibil faţă de ceia ce este corect sau ce este incorect.
FĂRĂ GREŞELI Unele greşeli sînt imposibil de evitat. După cum spuine Scriptura „toţi greşim în multe feluri”. Însă sînt unele greşeli care dacă sînt comise conştient vor paraliza pentru mulţi ani sau totdeauna viaţa cuiva.
Exemplu: pe vremea comuniştilor, li s-a inzterzis pastorilor sa primeasca copii si tineri la biserica. Si cineva de teama că va fi arestat,nu a permis tinerilor în biserică. Unul din acestia s-a împietrit foarte tare şi refuză să frecventeze adunarea.
Asemenea greşeli au consecinţe de durată.

APLICARE:

2.3 NEPĂRTINITOR: CA UN TATĂ CU COPIII LUI.
Sfătuie ca un tată, încurajează ca un tată, aduce dovezi ca un tată.
1 Tesaloniceni 2:11. Ştiţi iarăşi că am fost pentru fiecare din voi, ca un tată cu copiii lui: vă sfătuiam, vă mângâiam şi vă adeveream (a aduce argumente, dovezi)
EXPLICAŢIE:
ILUSTRAŢIE:
APLICARE:

2.4 ESTE EXEMPLU DE COMPORTAMENT MOTIVAT DE ÎNTREBAREA: „DOAMNE ÎŢI PLACE CE ŞI CUM FAC?”
1 Tesaloniceni 4:1. Încolo, fraţilor, fiindcă aţi învăţat de la noi cum să vă purtaţi şi să fiţi plăcuţi lui Dumnezeu, şi aşa şi faceţi, vă rugăm, şi vă îndemnăm în Numele Domnului Isus, să sporiţi tot mai mult în privinţa aceasta.
ma întreb din ce cauză unele persoane au format grupuşoare şi sint ca niste invalizi d.p.d.v. spiritual? Pentru că nimeni nu dă tonalitatea, acordul spiritual potrivit. Toţi sint handicapaţi pentru că fac anumite păcate. Şi chiar dacă cineva are curajul să spună „ băieţi asta nu place Domului”, altcineva mai guraliv îi astupă gura „ ia mai taci măi, nu te ştiu eu cine eşti şi ce faci. Te-ai găsit sveatoşa!”
Este ieşire. Mărturiseşte-ţi păcatul, în faţa Dmnzului şi în faţa colegilor. Ai curajul să-ţi pese mai mult de opinia lui Dumnezeu dcît de opinia oamenilor. Ieşi din această capcană. Dacă vei mai rămîne îţi va ruina viaţa.
EXPLICAŢIE:
ILUSTRAŢIE:
APLICARE:

3. SENTIMENTE
3.1 IUBIND, FIIND GATA SĂ-ŢI DAI ŞI VIAŢA PENTRU EI
1 Tesaloniceni 2:8. Astfel, în dragostea noastră fierbinte pentru voi, eram gata să vă dăm nu numai Evanghelia lui Dumnezeu, dar chiar şi viaţa noastră, atât de scumpi ne ajunseserăţi.
EXPLICAŢIE:
ILUSTRAŢIE:
APLICARE:

3.2 DOREŞTI FOARTE MULT SĂ VEZI PERSOANA RESPECTIVĂ
1 Tesaloniceni 2:17. Noi, fraţilor, după ce am fost despărţiţi câtăva vreme de voi, cu faţa dar nu cu inima, am avut cu atât mai mult dorinţa să vă vedem.
1 Tesaloniceni 3:6 Dar chiar acum a venit Timotei de la voi la noi, şi ne-a adus veşti bune despre credinţa şi dragostea voastră, că totdeauna păstraţi o plăcută aducere aminte despre noi, şi că doriţi să ne vedeţi, cum dorim şi noi să vă vedem pe voi.
EXPLICAŢIE:
ILUSTRAŢIE:
APLICARE:

4. RECUNOŞTINŢĂ

4.1 MULŢUMESC LUI DUMNEZEU PENTRU COPII LOR ÎN DOMNUL
1 Tesaloniceni 2:13. De aceea mulţumim fără încetare lui Dumnezeu că, atunci când aţi primit Cuvântul lui Dumnezeu, auzit de la noi, l-aţi primit nu ca pe cuvântul oamenilor, ci, aşa cum şi este în adevăr, ca pe Cuvântul lui Dumnezeu, care lucrează şi în voi care credeţi.
1 Tesaloniceni 3:9. Cum putem noi oare să mulţumim în de ajuns lui Dumnezeu cu privire la voi, pentru toată bucuria, pe care o avem din pricina voastră, înaintea Dumnezeului nostru?
EXPLICAŢIE:
ILUSTRAŢIE:
APLICARE:

5. ATENŢIONARE
5.1 PREÎNTÎMPINĂ NOU-NĂSCUTUL CĂ VA AVEA DE TRECUT PRIN MULTE SUFERINŢE, NECAZURI
1 Tesaloniceni 3:4. Şi când eram la voi, v-am spus mai dinainte că vom avea să suferim necazuri, ceea ce s-a şi întâmplat, cum bine ştiţi.
EXPLICAŢIE:
ILUSTRAŢIE:
APLICARE:

5.2 PREÎNTÎMPINĂ SĂ IA ÎN SERIOS CUVÎNTUL LUI DUMNEZEU DE LA ÎNCEPUTUL NAŞTERII DIN NOU.
1 Tesaloniceni 4:8. De aceea, cine nesocoteşte aceste învăţături, nesocoteşte nu pe un om, ci pe Dumnezeu, care v-a dat şi Duhul Său cel sfânt.
EXPLICAŢIE:
ILUSTRAŢIE:
APLICARE:

5.3 PREÎNTÎMPINĂ SĂ FIE GATA PENRU REVENIREA DOMNULUI ISUS
1 Tesaloniceni 5: 2. Pentru că voi înşivă ştiţi foarte bine că ziua Domnului va veni ca un hoţ noaptea. 3. Când vor zice: „Pace şi linişte!” atunci o prăpădenie neaşteptată va veni peste ei, ca durerile naşterii peste femeia însărcinată; şi nu va fi chip de scăpare.
4. Dar voi, fraţilor, nu sunteţi în întuneric, pentru ca ziua aceea să vă prindă ca un hoţ.
Să nu ne relaxăm.
EXPLICAŢIE:
ILUSTRAŢIE:
APLICARE:

5.4 ÎI ÎNCURAJEAZĂ , EXPLICÎNDU-LE EVENIMENTELE VIITOARE
1 Tesaloniceni 4:15. Iată, în adevăr, ce vă spunem, prin Cuvântul Domnului: noi cei vii, care vom rămâne până la venirea Domnului, nu vom lua-o înaintea celor adormiţi.
16. Căci însuşi Domnul, cu un strigăt, cu glasul unui arhanghel şi cu trâmbiţa lui Dumnezeu, Se va pogorî din cer, şi întâi vor învia cei morţi în Cristos.
17. Apoi, noi cei vii, care vom fi rămas, vom fi răpiţi toţi împreună cu ei, în nori, ca să întâmpinăm pe Domnul în văzduh; şi astfel vom fi totdeauna cu Domnul.
18. Mângâiaţi-vă dar unii pe alţii cu aceste cuvinte.
EXPLICAŢIE:
ILUSTRAŢIE:
APLICARE:

6 ÎI ÎNVAŢĂ CALR ŞI DIRECT CARE ESTE VOIA LUI DUMNEZEU CU PRIVIRE LA EI.
6.1 ÎI ÎNVAŢĂ CĂ TREBUIE SĂ EXISTE GRANIŢĂ ÎNTE CE ESTE LUMESC ŞI DUHOVNICESC
1 Tesaloniceni 4:3. Voia lui Dumnezeu este sfinţirea voastră: să vă feriţi de curvie;
EXPLICAŢIE:
ILUSTRAŢIE:
APLICARE:

6.2 ÎI ÎNVAŢĂ CĂ SFINŢENIA ÎNSEAMNĂ CURĂŢENIA ÎN TRUP şi CONTROLUL POFTELOR
1 Tesaloniceni 4:4. fiecare din voi să ştie să-şi stăpânească vasul în sfinţenie şi cinste, 5. nu în aprinderea poftei, ca Neamurile, care nu cunosc pe Dumnezeu.
Nu se naşte mimeni curvar. Fiecre sîntem tentaţi să facem nebunii în viaţă. Însă ceia ce face deosebirea este că ne folosim de aşa mecanism ca autocontrolul.
EXPLICAŢIE:
ILUSTRAŢIE:
APLICARE:

6.3 ÎI ÎNVAŢĂ CĂ SFINŢENIA ESTE CORECTITUDINE ÎN RELAŢII CU ALŢII.
TREBUIE SĂ FIE SINCERI ŞI CORECŢI ÎN RELAŢIILE SALE ŞI ATENŢIONEAZĂ CĂ LIPSA ACESTORA VA FI PEDEPSITĂ DE DOMNUL.
1 Tesaloniceni 4:6. Nimeni să nu fie cu vicleşug şi cu nedreptate în treburi faţă de fratele său; pentru că Domnul pedepseşte toate aceste lucruri, după cum v-am spus şi v-am adeverit. 7. Căci Dumnezeu nu ne-a chemat la necurăţie, ci la sfinţire. 8. De aceea, cine nesocoteşte aceste învăţături, nesocoteşte nu pe un om, ci pe Dumnezeu, care v-a dat şi Duhul Său cel sfânt. 9. Cât despre dragostea frăţească, n-aveţi nevoie să vă scriem; căci voi singuri aţi fost învăţaţi de Dumnezeu să vă iubiţi unii pe alţii,
• Pavel nu o i-a pe ocolişuri , ci vorbeşte direct fără să se teamă că aceta va jugni pe cutare sau cutare.
• Să observăm că Pavel, nu zice „las că vă veţi da seama ce veţi face”, sau Duhul vă va învăţa toate. Duhul îşi are lucrerea lui de convingere, însă părintele spiritual îşi are lucrarea lui de explicare. Pentru ca mai apoi Duhul să-i amintească.
EXPLICAŢIE:
ILUSTRAŢIE:
APLICARE:

No comments: